top of page
Zwemmen1.jpg

Zwemmen

Hol van Pluto is "the place to be" voor honden die willen (leren) zwemmen in veilige omstandigheden of die voor hun gezondheid en/of op aanraden van hun dierenarts moeten zwemmen of bewegen in het water.

Hieronder gidsen wij u door ons aanbod.

Puppyzwemmen

Puppies leren heel snel, maar ze zijn even snel getraumatiseerd. Daarom leren wij hen graag onder begeleiding zwemmen. Zo kunnen we direct anticiperen op het gedrag en de motorische ontwikkeling van de hond. Het dier leert op een speelse wijze zwemmen en heeft plezier in het water.

zwemmen3.jpg
zwemmen6.jpg

Watergewenning

Vroeg of laat krijgt elke hond wel ergens last van een kwaaltje. Op de meeste problemen met het bewegingsapparaat heeft zwemmen een heilzame invloed. Daarom is het belangrijk om uw hond te leren zwemmen alvorens hij om gezondheidsredenen in het zwembad moet duiken. Bovendien vinden veel honden het zalig om achter een balletje in het water te springen.

Onze coachen helpen uw hond evengoed om eventuele waterangst te overwinnen en leren hem de juiste zwemtechniek aan.

Preventief - Conservatief zwemmen

Bij honden waar skeletaire problemen gekend zijn - zoals kwetsbare heupen, knieën of een broze wervelkolom - maar die nog geen symptomen hebben, helpt het zwemmen en werken op de onderwaterloopband om de symptomen zo lang mogelijk tegen te gaan. Afhankelijk van de lichamelijke toestand van de hond stellen we een behandelplan op. 

 

Zelfs wanneer de hond amper nog kan staan, is hydrotherapie zinvol omdat er in het water gewichtloosheid optreedt. De druk van het water op de huid zorgt voor een pijnstillend effect en de gewrichten kunnen beter bewegen omdat er geen gewicht op rust. De hond kan in het water vaak nog zelfstandig en vrij bewegen, terwijl hem dat op het droge amper lukt. Onderschat het positieve, mentale effect hiervan niet! De hond ervaart plots dat hij wél nog vrij kan bewegen.

zwemmen2.jpg
zwemmen5.jpg

Curatief zwemmen

Na een operatie moet er vaak intensief gerevalideerd worden. De spierkracht rondom een geopereerd gewricht is afgenomen, de beweeglijkheid is verminderd. Met aangepaste oefeningen en therapieën brengen we de hond op gecontroleerde wijze zo dicht mogelijk bij het zogeheten ‘natuurlijke bewegen’. Zie rubriek 'revalidatie'.

bottom of page